top of page

Dārza mājas – alternatīva klasiskās mājas būvniecībai

Euribor likmes turpina kāpt, kā arī materiālu cenu kāpums būvniecībā daudziem šogad ir licis pārdomāt izvēli par privātmājas, jo izmantojot bankas aizdevumu, tas ir dārgāk nekā jebkad agrāk. Tomēr tas nav apturējis cilvēkus iegādāties zemi, plānot un meklēt citus, lētākus un ģimenes budžetam pieejamākus risinājumus.


Viens no šādiem risinājumiem ir dārza mājas. Lai arī vēl aizvien valda maldīgs uzskats, ka dārza mājiņas nav piemērotas pastāvīgai dzīvošanai, jo īpaši mūsu klimatiskajos apstākļos, mēs vēlamies jūs pārliecināt par pretējo.


Pirmkārt, ne vienmēr ir nepieciešamība pēc lielas un plašas mājas izbūves. Ja māja tiek paredzēta kā otrā mājvieta lauku īpašumā un ģimene paralēli dzīvos gan pilsētā, gan laukos vai arī ja mājā plāno dzīvot viens līdz trīs cilvēki, tad kompakta dārza māja būs lielisks, funkcionāli ērts un ekonomiski izdevīgs risinājums.


Jau sen ir pagājis laiks, kad mājas tiek celtas vairākām paaudzēm ar domu, ka bērni dzīvos kopā ar vecākiem, un ko tur liegties – lielas un plašas mājas uzturēšana ir ne tikai dārgs prieks, bet arī prasa ļoti daudz jūsu laika, jo lielā platība ir nemitīgi jākopj, jātīra un jāmazgā. Arī šī brīža tirgus tendences rāda, ka cilvēki dod priekšroku nelielām un kompaktām mājām, tādējādi samazinot gan būvniecības izmaksas, gan mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izmaksas.


Dārza mājas un to apsildes iespējas Latvijas ziemā


Lai arī Latvijas ziemas spēj mūs pārsteigt ar ļoti lielu un noturīgu aukstumu, tomēr varam jums droši apgalvot, ka atbilstoši nosiltinātās dārza mājiņās jums nebūs jāsalst arī tad, kad termometra stabiņš noslīdēs zem -20 grādu atzīmes.


To, ka māja tiks apdzīvota visu gadu, ir svarīgi zināt, jau plānojot koka karkasa mājas būvniecības darbus, lai savlaicīgi varētu ieplānot piemērotu sienu biezumu, kā arī iegādāties logus un durvis ar augstu energoefektivitāti. Tieši caur logiem un durvīm mājās parasti tiek novēroti lielākie siltuma zudumi, tādēļ, izvēloties durvis un logus, neiesakām ekonomēt un iegādāties lētākus, bet mazāk kvalitatīvus risinājumus. Koka karkasa mājas ir jāsiltina gan no ārpuses, gan iekšpuses.


Siltinājuma materiāls ir jāizvēlas ar kalpošanas laiku, kas ir vienāds koka konstrukciju kalpošanas ilgumam. Lai neveidotos tvaiks vai pelējuma sēnīte – siltinājumam ir jābūt “elpojošam”, kā arī iesakām izvēlēties siltināšanas materiālus, kas būs ugunsizturīgi.




Koka karkasa mājas siltināšana ar minerālvati


Šobrīd tirgū ir pieejami daudz dažādu siltināšanas veidu, tomēr mūsu meistari dod priekšroku minerālvatei. Minerālvate ir ugunsizturīga, tai ir augsta siltumpretestība, kā arī no visiem siltināšanas materiāliem tai ir visilgākais lietošanas laiks. Tā kā minerālvate nedeg, dabā nenoārdās un ir ķīmiski izturīga, tad tā spēs nodrošināt siltumizolāciju jūsu mājai visā tās kalpošanas laikā.


Nedrīkst aizmirst arī par jumta siltināšanu, jo, kā mēs zinām, siltais gaiss ceļas augšā, un, ja netiks nosiltināts koka mājas jumts, tad caur jumtu būs lieli siltuma zudumi. Kvalitatīvi nosiltināta koka karkasa māja būs energoefektīva un palīdzēs jums ieekonomēt ne tikai apkures izmaksas ziemā, bet arī palīdzēs uzturēt komfortablu temperatūru vasarās. Atbilstoši nosiltinātas koka karkasa mājas ir videi draudzīgs, ilgtspējīgs un energoefektīvs risinājums, kas pilnībā atbilst mūsu klimata vajadzībām.


Ja arī jūs sapņojat par nelielu ģimenes māju, bet šaubāties, vai vēlaties uzņemties ilgtermiņa kredītsaistības, tad, iespējams, koka karkasa māja būs jums piemērots risinājums – ātrs būvniecības process, salīdzinoši zemas un, kas šobrīd ir ne mazāk svarīgi, prognozējamas būvniecības izmaksas.


SIA Eco Dowel izgatavo un uzstāda dārza mājiņas, kas būs piemērotas dzīvošanai gan vasarā, gan ziemā – koka pakešu logi, ventilējamā fasāde, sienu, griestu un grīdas siltinājums ar minerālvati līdz pat 300 mm.


Sazinies ar mums - labprāt visu izstāstīsim!

bottom of page